Ο ηθοποιός του «Game of Thrones» Kit Harington έκανε μια συναισθηματική έκκληση προκειμένου οι άνθρωποι να εκπαιδευτούν σχετικά με τις αναπηρίες.

 

 

Ο ξάδελφος του Harington, ο Laurent, έχει σύνδρομο Down και ο Harington λυπάται πολύ με το γεγονός ότι μερικές φορές οι άνθρωποι αισθάνονται άβολα κοντά σε ανθρώπους με αναπηρίες.

Ο ηθοποιός που υποδύεται τον Jon Snow στην επιτυχημένη σειρά του HBO είπε: «Ο ξάδελφός μου ο Laurent και εγώ είμαστε σχεδόν στην ίδια ηλικία και μεγαλώσαμε μαζί, μοιραστήκαμε πολλά πράγματα, κυρίως την ίδια αίσθηση του χιούμορ και το ίδιο πάθος για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Ζήσαμε μαζί κι αγαπημένοι στην ίδια οικογένεια και περάσαμε ωραίες στιγμές μεγαλώνοντας, πολλές φορές κάτω από την ίδια στέγη, και γίναμε και κολλητοί φίλοι εκτός από ξαδέλφια. Η μόνη σημαντική διαφορά μου με τον Laurent είναι ότι αυτός έχει σύνδρομο Down.

Ο ξάδελφός μου είναι ένας από τους 1.400.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο με μαθησιακές δυσκολίες. Mε το να περνάω χρόνο με τον Laurent και τον Mencap και με το να είμαι μάρτυρας στη δουλειά που έχουν κάνει μαζί, ξέρω ότι ακόμα είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι οι άνθρωποι με μαθησιακές δυσκολίες να αντιμετωπίζονται ως ίσοι στην κοινωνία μας. Από το να δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν δουλειά, είτε να είναι θύματα εγκλημάτων μίσους, ή να λαμβάνουν φτωχότερη ποιότητα υγειονομικής περίθαλψης, η κοινωνία έχει ευθύνη να συμβάλει στην άρση αυτών των προκλήσεων.

Πολλά από τα εμπόδια, όπως αυτά που αντιμετωπίζει ο ξάδελφός μου, οφείλονται σε ανθρώπους που αισθάνονται άβολα με την αναπηρία και φοβούνται μήπως πουν ή κάνουν το λάθος πράγμα και ως εκ τούτου, που αγνοούν και κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτά τα θέματα. Κι ενώ αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο κατανοητό, είναι επίσης γελοίο.

Η Εβδομάδα Μαθησιακών Δυσκολιών είναι η τέλεια ευκαιρία για να το αλλάξουμε αυτό. Πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους μια ευκαιρία για πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και κατανόηση του τι σημαίνει μαθησιακή δυσκολία. Αυτό ακριβώς είναι που θέλει να πετύχει ο Mencap με τη φετινή Εβδομάδα Μαθησιακών Δυσκολιών και ο λόγος που ζητάω απ’ όσο περισσότερους  ανθρώπους γίνεται να συμμετάσχουν».

Απόδοση: Σταυρούλα Κασιδάκη

Πηγή: independent.co.uk