Μητέρα που εγκατέλειψε το μωρό της που είχε σύνδρομο Down επανασυνδέεται με τον πληγωμένο σύζυγο αφού ο ίδιος συγκέντρωσε  500.000 δολάρια

 

Μία μητέρα που χώρισε από τον σύζυγό της όταν αυτός αρνήθηκε να εγκαταλείψει το νεογέννητο παιδί τους, το οποίο είχε διαγνωστεί με σύνδρομο Down, επανασυνδέθηκε τελικά με την οικογένειά της.

Το παντρεμένο ζευγάρι, η Ruzan Badalyan από την Αρμενία και ο Νεοζηλανδός Samuel Forrest, ήταν μαζί με το παιδί τους στην πατρίδα της Ruzan τον περασμένο Φεβρουάριο. Ωστόσο, όταν οι γιατροί της είπαν ότι το παιδί είχε σύνδρομο Down, ενημέρωσε τον σοκαρισμένο σύζυγό της ότι αν ήθελε να το κρατήσει τότε η ίδια θα τον χώριζε!

Ο πληγωμένος πατέρας στράφηκε τότε στο GoFundMe, το σάιτ συγκέντρωσης χρημάτων, όπου μοιράστηκε με τον κόσμο την τραγική ιστορία του, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει το ποσό που θα επέτρεπε στον ίδιο και το παιδί του -που ονόμασε Leo- να μετακομίσουν πίσω στην πατρίδα του, τη Νέα Ζηλανδία, ώστε να φτιάξει εκεί ένα σπίτι χωρίς τη σύζυγό του. Και κατάφερε να μαζέψει το ποσό των 500.000 δολαρίων, καθώς ο κόσμος συγκινήθηκε από την ιστορία του.

Ωστόσο το ζευγάρι αποκάλυψε ότι είναι ξανά μαζί και ζουν στη Νέα Ζηλανδία μαζί με το μωρό τους. Ο Forrest κατάφερε να συγχωρήσει τη γυναίκα του, αφού πρώτα του είπε: «Έχεις 10 μέρες για να αποφασίσεις αν θα τον κρατήσεις ή αν θα τον πας σε ορφανοτροφείο». Ωστόσο η Ruzan επισήμανε τις διαφορετικές πολιτιστικές συμπεριφορές στην Αρμενία, όπου τα άτομα με σύνδρομο Down στέλνονται σε ορφανοτροφεία για να μην “ντροπιάζουν” την οικογένεια.

Μετά την επανασύνδεση, η Ruzan είπε σε συνέντευξή της: «Θα έλεγα να μην με κρίνετε και δεν θα κριθείτε, γιατί ποτέ δεν ξέρετε τι θα κάνατε. Εκείνη τη στιγμή ήταν η μόνη επιλογή για μένα». Και επιμένει ότι τα χρήματα που δωρήθηκαν στο σύζυγό της δεν συνδέονται με την απόφασή της να επανασυνδεθεί με τον Samuel και τον Leo. Λέει ότι τα χρήματα «δεν έχουν σημασία για μένα» και ότι αυτό το ποσό ανήκει στο παιδί της.

Υπερασπιζόμενος τη σύζυγό του μετά την επανασύνδεσή τους, ο Samuel είπε: «Θέλω ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι είναι πραγματικά ένας πολύ καλός άνθρωπος».

Η συμφιλίωσή τους έρχεται μετά από μια αψιμαχία που είχαν οι δυο τους υπό το άγρυπνο βλέμμα των μέσων ενημέρωσης διεθνώς. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Samuel έλεγε: «Είχα δοκιμάσει τα πάντα για να πείσω τη γυναίκα μου ότι θα μπορούσαμε να κρατήσουμε το μωρό, αλλά για την οικογένειά της το ορφανοτροφείο φάνηκε η ασφαλέστερη επιλογή στην Αρμενία». Τόνιζε επίσης ότι είχε κάνει «ό,τι μπορούσα για να κρατήσω την οικογένειά μας μαζί, ακόμα και να της προτείνω να πάμε όλοι μαζί στη Νέα Ζηλανδία. Η οικογένειά της προσπαθούσε για καιρό να με πείσει να στείλω το γιο μας σε ορφανοτροφείο. Παρά το γεγονός αυτό, η Ruzan δεν θα πρέπει να είναι ο στόχος για όλες τις απογοητεύσεις που η κατάσταση αυτή δημιούργησε. Οι δρόμοι μας μπορεί να κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις, αλλά αυτή είναι η μητέρα του Leo και εξακολουθώ να νιώθω μεγάλη αγάπη γι 'αυτήν. Αυτή και πολλές άλλες σαν κι αυτήν είναι θύματα των κοινωνικών κανόνων στην Αρμενία. Ελπίζω ότι αν καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, θα είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο».

Αμέσως μόλις η ιστορία έγινε γνωστή η Ruzan έγινε μια μισητή φιγούρα για όλο τον κόσμο. Εκείνη την εποχή, η ίδια υπερασπιζόταν με σθένος την απόφασή της λέγοντας: «Θέλω να μπορεί να συμμετέχει και να είναι αποδεκτός από την κοινωνία -μια ενσωμάτωση που θα απαιτήσει πολλά χρόνια στην κοινωνία μας να προσαρμοστεί. Είδα τα αόριστα βλέμματα των γιατρών, τα δάκρυα στα πρόσωπα των συγγενών μου, τα τηλεφωνήματα για συλλυπητήρια και συνειδητοποίησα ότι μόνο μια μετακίνηση προς μια χώρα με τέτοια πρότυπα, όπως η Νέα Ζηλανδία, θα έδινε το δικαίωμα στο γιο μου για μια αξιοπρεπή ζωή».

Απόδοση: Σταυρούλα Κασιδάκη

Πηγή: mirror.co.uk