Όπως πολλές κοπέλες που πηγαίνουν στο κολέγιο, έτσι και η Alexis Cain ονειρευόταν να ενταχθεί σε μία αδελφότητα.

 

Αφού το συζήτησε με τους γονείς της κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της στο Πανεπιστήμιο Murray State στο Κεντάκι, η δευτεροετής πια φοιτήτρια αποφάσισε ότι αυτό το εξάμηνο ήρθε η ώρα να το κάνει.

Η μητέρα της Alexis, Camme Cain, αρχικά είχε άγχος για την κόρη της, αλλά όχι τις συνηθισμένες ανησυχίες που έχουν οι γονείς για τον τρόπο οργάνωσης μιας αδελφότητας. Ανησυχούσε μήπως απέρριπταν την Alexis επειδή έχει σύνδρομο Down. Η Alexis παρακολουθεί το πανεπιστήμιο ως μέρος ενός προγράμματος που επιτρέπει στους μαθητές με νοητική υστέρηση να παρακολουθούν μαθήματα στο κολέγιο και να κάνουν την πρακτική τους άσκηση για δύο χρόνια.

Η απόρριψη που φοβόταν δεν ήρθε ποτέ. Αν και μερικοί από τους συμφοιτητές της Alexis εκπλήσσονταν που βιαζόταν τόσο πολύ να ενταχθεί σε μία αδελφότητα, κανένας τους δεν πήγε ενάντια στην ιδέα της. «Φάνηκε ότι γενικά ήταν μια καλή εμπειρία γι’ αυτήν» λέει η Camme. Κι ενώ η μητέρα της αισθάνθηκε ανακουφισμένη που όλοι συμπεριφέρθηκαν στην κόρη της με ευγένεια, ήξερε ότι δεν ήταν εύκολο για την οποιαδήποτε κοπέλα που βιάζεται, να μπει σε μια αδελφότητα. Μοιράστηκε τις ανησυχίες της με την Alexis, η οποία την ηρέμησε λέγοντάς της: «Μην ανησυχείς μαμά. Θα το κάνω και θα είμαι μια χαρά».

Και πράγματι το έκανε. Η αδελφότητα Alpha Sigma Alpha  - ΑΣΑ, η πρώτη επιλογή  της, έκανε στην Alexis μια προσφορά -και από τότε βρίσκεται στον έβδομο ουρανό! «Ήταν εκπληκτικό. Μου αρέσουν οι “αδελφές” μου. Μας αρέσει η ίδια μουσική, έχουμε τα ίδια χόμπι. Με καταλαβαίνουν πολύ καλά». Οι “αδελφές” της λένε ότι η Alexis ταίριαξε πολύ καλά στην αδελφότητα.

«Θέλω ο κόσμος να ξέρει ότι η προσφορά αυτή έγινε στην Alexis λόγω αυτού που ήταν και όχι εξαιτίας της αναπηρίας της. Την είδαμε σαν ένα κορίτσι που μοιράζεται τις αξίες μας. Δεν την βλέπουμε σαν ένα κορίτσι με σύνδρομο Down» λέει η 22χρονη Devon Wasser, που βρίσκεται στο πέμπτο έτος σπουδάζοντας δημόσιες σχέσεις και ειδική αγωγή και είναι η παλαιότερη “αδελφή” της Alpha Sigma Alpha.

Για τον πατέρα της Alexis, Brad Cain, δεν αποτελεί έκπληξη που η κόρη του ήθελε να γίνει μέρος του τρόπου ζωής μιας αδελφότητας. Είναι από τη φύση της ένα άτομο που θέλει να συμμετέχει και εξελίσσεται όταν βρίσκεται σε ομάδες. Η Alexis ανήκει στο “Best Buddies of Murray”, ένα πρόγραμμα που παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης σε άτομα με νοητική υστέρηση. Επίσης συμμετέχει ως ηθοποιός στα μιούζικαλ του Park Penguin Project, ενός θεάτρου που δίνει την ευκαιρία σε παιδιά με ειδικές ανάγκες να παίρνουν μέρος σε διάφορες μορφές τέχνης. Το να συμμετάσχει σε μία αδελφότητα ήταν το επόμενο λογικό βήμα και κάτι που κάνει την κόρη του πολύ χαρούμενη. «Νομίζω ότι φέρνει ένα χαμόγελο στο πρόσωπό της και κάτι τέτοιο δίνει χαρά σ’ έναν γονιό. Το απολαμβάνει πραγματικά και το έχει αγκαλιάσει», λέει ο πατέρας της.

Η Alexis πρόκειται να αποφοιτήσει από το πρόγραμμα το Δεκέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι συμμετέχει στην ΑΣΑ μόνο για ένα εξάμηνο. Ωστόσο η Wasser λέει ότι υπάρχουν ευκαιρίες να συνεχίσει να συμμετέχει ως μέλος αποφοίτων.

Με την αποφοίτηση να πλησιάζει, η Alexis σκέφτεται τώρα το επαγγελματικό της μέλλον. Έχει συζητήσει με τους γονείς της την προοπτική να δημιουργήσει μια εταιρεία που να απασχολεί άτομα με νοητική υστέρηση. Προς το παρόν, ελπίζει η εμπειρία της αυτή να εμπνεύσει τους ανθρώπους ώστε να κοιτούν πέρα από την αναπηρία ενός ατόμου για να το γνωρίσουν πραγματικά. «Χαίρομαι που είμαι παράδειγμα για τους άλλους», λέει.

Απόδοση: Σταυρούλα Κασιδάκη

Πηγή: today.com