Συγγνώμη έχει ζητήσει η διοίκηση ενός νοσοκομειακού συγκροτήματος στη Βρετανία η οποία εξέδωσε εντολή “να μην εφαρμοστεί καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)” σε ασθενή με σύνδρομο Down -αναφέροντας μεταξύ άλλων λόγων για την απόφασή της αυτή, τις μαθησιακές δυσκολίες του εν λόγω ασθενή.

 

Η οικογένεια του Andrew Waters, η οποία ούτε ενημερώθηκε, ούτε ζητήθηκε η συναίνεσή της, ανακάλυψε τη σχετική εντολή (DNR / do not resuscitate) μόνο αφού αυτός πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στο Margate του Kent, το 2011. Το νοσοκομειακό συγκρότημα NHS Trust, στο ανατολικό Κεντ, παραδέχθηκε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του εν λόγω ασθενή, ο οποίος πέθανε πέρυσι τον Μάιο, σε ηλικία 53 χρόνων. Η οικογένειά του δεν ζήτησε ποτέ αποζημίωση για το θάνατό του.

Ωστόσο, BBC News μπορεί να αναφέρει την υπόθεση αυτή, με τη συναίνεση της οικογένειας του Andrew Waters, μετά από δικαστική εντολή που αίρει την προστασία της ανωνυμίας του.

Η οικογένειά του με φρίκη ανακάλυψε ότι κατά τη διάρκεια νοσηλείας του στο νοσοκομείο εξ αιτίας της άνοιάς του, το προσωπικό αποφάσισε ότι στον Andrew Waters δεν θα εφαρμοστεί καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) αν του προέκυπταν καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα. Μεταξύ άλλων λόγων για την απόφαση αυτή, αναγράφονταν το σύνδρομο Down και οι μαθησιακές δυσκολίες του ασθενή.

“Αισχρό”

Ο Michael Waters, αδελφός του Andrew, δήλωσε: “Οποιος πήρε αυτή την απόφαση, χωρίς διαβούλευση με κάποιο μέλος της οικογένειας ή οποιονδήποτε από αυτούς που τον φρόντιζαν, είναι τελείως  απαράδεκτος. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λάβει μια τέτοια απόφαση με τέτοιον αισχρό τρόπο... αναφέροντας τους λόγους αυτούς. Βρισκόμαστε εκεί, στο νοσοκομείο, συμμετέχοντας στη φροντίδα του με κάθε τρόπο. Η εντολή (DNR) ήταν ένα διπλωμένο φύλλο χαρτιού που βρέθηκε στην τσάντα του μετά το εξιτήριο. Δεν υπήρχε πρόβλημα με την υγεία του Andrew τέτοιο που να απαιτούσε ανάνηψη”.

Η οικογένεια Waters χαιρέτισε πάντως την ομολογία του νοσοκομείου, ότι παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα του Andrew: “Χρειάστηκε πολύς χρόνος για το νοσοκομείο να το παραδεχτεί, κάτι το οποίο το οποίο ήταν επώδυνο για εμάς. Το μόνο που θέλαμε ήταν μια απλή συγγνώμη πρόσθεσε ο Michael Waters.

“Τα άτομα με σύνδρομο Down, αξίζουν το δικαίωμα να ζουν σαν εσένα και εμένα”

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το νοσοκομειακό συγκρότημα NHS Trust, στο ανατολικό Κεντ, αναφέρει:

“Το νοσοκομείο παραδέχεται ότι παρέβη την υποχρέωσή του έναντι του ασθενή. Ζητούμε ανεπιφύλακτα συγγνώμη για αυτό και τον πόνο που προκλήθηκε εξ αιτίας του. Εχουν ήδη ληφθεί μέτρα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί ξανά κάτι τέτοιο”.

Απόδοση: Βασίλης Μπακόπουλος

Πηγή: bbc.com