Η Μισέλ Μπρουκς βρήκε έναν υπέροχο φίλο που διατηρεί το παιδί της ασφαλές.

Η μικρή Σάντι Μπρουκς κάθεται αναπαυτικά στα γόνατα του Αη Βασίλη και στρέφεται στον καλύτερό της φίλο για να μοιραστεί τη χαρά της μαζί του. Η 4χρονη έχει έναν πολύ ξεχωριστό φίλο, τον Χίροου (Ήρωα), που χώνει τη μουσούδα του. Ο πιστός της τετράποδος φίλος δεν θέλει να χάσει λεπτό από την εορταστική ατμόσφαιρα.

«Με το που πρωτοσυναντύθηκαν η Σάντι και ο Χίροου, δέθηκαν αμέσως. Σήμερα είναι αχώριστοι», αποκαλύπτει η μητέρα της, η 46χρονη Μισέλ.

Ο Χίροου είναι ένα ξεχωριστό σκυλί, που βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Σάντι που έχει Σύνδρομο Down  και από διαβήτη τύπου 1. Η υποχρέωση του κιτρινωπού Λαμπραντόρ είναι να ρουθουνίζει όταν το επίπεδο του σακχάρου της Σάντι είναι είτε πολύ υψηλό είτε πολύ χαμηλό και να προειδοποιεί τους γονείς της.

«Βασιζόμαστε τόσο πολύ στο Χίροου και μας βοηθάει έτσι ώστε η Σάντι να παραμένει ασφαλής», αναφέρει η Μισέλ.

«Ήμουνα τόσο φοβισμένη».

Η Σάντι γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 2012, έπειτα από την επανασύνδεση και το γάμο των γονιών της, του Γκρεγκ και της Μισέλ, που είχαν σχέση σε νεαρή ηλικία. Η Μισέλ, που είχε ήδη τέσσερα παιδιά, είχε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη. Όλα έμοιαζαν τέλεια μέχρι που γεννήθηκε η Σάντι, που υπέφερε από αναπνευστικά προβλήματα . Έπειτα από 5 ημέρες, διαγνώστηκε με το σύνδρομο Down.

Οι σοκαρισμένοι γονείς της τη μετέφεραν στο σπίτι. Όταν έφτασε σε ηλικία 13 μηνών, ανακάλυψαν ότι πάσχει και από διαβήτη τύπου 1. Αυτό σημαίνει ότι το πάγκρεάς της δεν παράγει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης και το επίπεδο του σακχάρου μπορεί είτε να ανέβει είτε να κατέβει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Η Μισέλ, που έχει τη δική της ατομική επιχείρηση με κομψοτεχνήματα και εργάζεται από το σπίτι, αναφέρει: «Όταν ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα της Σάντι, νιώσαμε πολύ άσχημα. Φοβόμουνα ότι θα πεθάνει. Έπρεπε να ελέγχουμε συνεχώς το επίπεδο του σακχάρου της, τρυπώντας το δάχτυλό της – κάτι που την αναστάτωνε πολύ – και να της χορηγούμε ενέσεις ινσουλίνης. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ το βράδυ καθώς φοβόμουν ότι κάτι θα συμβεί. Και οι δύο είχαμε εξαντληθεί από την αγωνία».

Η Μισέλ και ο 48χρονος Γκρεγκ, καθώς ήταν απεγνωσμένοι και έψαχναν για βοήθεια και υποστήριξη, έγιναν μέλη σε ομάδες στο Facebook , όπου έμαθαν για το DADs (Σκύλοι που ανιχνεύουν το Διαβήτη). Πρόκειται για σκύλους που μέσω της μυρωδιάς μπορούν να ανιχνεύσουν εάν το επίπεδο του σακχάρου του ιδιοκτήτη τους ξεφεύγει από το φυσιολογικό και τους προειδοποιούν έτσι ώστε να τους ενημερώσουν.

Και αφού ανακάλυψαν ότι υπήρχε μία εκπαιδεύτρια σκύλων στην περιοχή τους, η Μισέλ και ο Γκρεγκ αποφάσισαν να πάρουν ένα σκύλο για την κόρη τους.

H Κ. Όουενς, αφού είδε τη Σάντι, κατάλαβε πως η οικογένεια χρειαζόταν ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό σκυλί για να βοηθήσει τη Σάντι, καθώς το παιδί δεν μπορούσε να μιλήσει σχεδόν καθόλου και αντιμετώπιζε και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές εξαιτίας του συνδρόμου Down.

Χρειάστηκε πολύς χρόνος, όμως τελικά βρήκε ένα κουτάβι που θεωρούσε ότι ήταν το κατάλληλο για την οικογένεια. Έτσι, τον Απρίλιο του 2014, οι Μπρουκς πήγαν να συναντήσουν το 8 εβδομάδων κιτρινωπό Λαμπραντόρ που συμπάθησε η Σάντι από την πρώτη στιγμή.

«Ήταν ήσυχος και υπομονετικός. Δεν τον πείραζε να του τραβούν την ουρά και έμοιαζε πως του άρεσε να είναι περικυκλωμένος από παιδιά. Ήταν τέλειος.

Αμέσως αρχίσαμε να συζητάμε για το όνομά του. Θέλαμε να του δώσουμε ένα εύκολο όνομα, όπως Μπάντι ή Σκουτ, που θα μπορούσε να το προφέρει εύκολα και η Σάντι. Η εκπαιδεύτρια πρότεινε το όνομα Χίροου (Ήρωας). Όταν η Σάντι το πρόφερε με ευκολία, καταλάβαμε πως αυτό ήταν τελικά το κατάλληλο όνομα», θυμάται η Μισέλ.

Για τους επόμενους έξι μήνες, η Όουενς εργάστηκε σκληρά για να εκπαιδεύσει τον Χίροου. Και αυτή, όπως και η Σάντι, έχει διαβήτη τύπου 1. Άφηνε το σάκχαρό της να ανεβαίνει και να κατεβαίνει και έβαζε τον Χίροου να της μυρίζει το στόμα. Όταν το σάκχαρο είναι υψηλό, η αναπνοή μυρίζει σαν σάπιο φρούτο ενώ όταν είναι χαμηλό έχει την οσμή μετάλλου.

Η εκπαιδεύτρια άφηνε μπατονέτες με φυσιολογική και μη οσμή σακχάρου σε όλο το σπίτι και επιβράβευε τον Χίροου όταν επέλεγε αυτές με τη μη φυσιολογική οσμή. Μέχρι τον Αύγουστο του 2014, ο Χίροου ήταν έτοιμος να μετακομίσει και να ζήσει στο σπίτι των Μπρουκς, στο Πλέζαντ Γκροβ, στο Ουτάχ των ΗΠΑ.

Ένας ισχυρός δεσμός

Από τότε, ο δεσμός της Σάντι και του Χίροου έχει γίνει ισχυρότερος. Όταν η Σάντι βγαίνει έξω, ο Χίροου την ακολουθεί. Όταν παίζει με το iPad, θέλει να παίξει και αυτός. Όταν έχει νεύρα, ο Χίροου κάθεται δίπλα της και η Σάντι τον αγκαλιάζει και τον χαϊδεύει. Ο Χίροου ξέρει πότε να προειδοποιήσει όταν το σάκχαρο ξεφεύγει.

Η Μισέλ εξηγεί: «Ο Χίροου ‘αρχίζει’ να μας προειδοποιεί, ερχόμενος σε εμένα ή στον Γκρεγκ και χώνοντας τη μουσούδα του στην αγκαλιά μας. Μας δείχνει τα πάνω του δόντια και τραβάει τα αυτιά του προς τα πίσω. Άλλες φορές, μας φέρνει ένα παιχνίδι ή μια κάλτσα.

Μόλις καταλάβουμε ότι μας προειδοποιεί, του δείχνουμε τα χέρια μας. Όταν το σάκχαρο είναι χαμηλό, αγγίζει με το πόδι το αριστερό μας χέρι και όταν είναι υψηλό, βάζει τη μουσούδα του στο δεξί χέρι. Στη συνέχεια, ελέγχουμε το σάκχαρο της Σάντι και είτε της βάζουμε ινσουλίνη είτε της δίνουμε να φάει κάτι γλυκό  για να εξισορροπηθεί το σάκχαρο και πάλι».

Ο Χίροου συνήθως πρέπει να προειδοποιήσει τη Μισέλ και τον Γκρεγκ πέντε φορές την ημέρα ή και περισσότερες.

«Είναι πολύ προστατευτικός και αυτό είναι πολύ γλυκό», αναφέρει η Μισέλ. «Όταν η Σάντι ήταν στο νοσοκομείο πρόσφατα, ο Χίροου ήθελε να τη δει σαν τρελός. Έτρεξε και πήδηξε στο αμάξι για να μπορέσει να τη δει στο νοσοκομείο. Κάποιες φορές έρχεται ακόμη και στο κομμωτήριο με τη Σάντι και μάλιστα, πρόσφατα μας προειδοποίησε για το σάκχαρό της ενώ ήμασταν εκεί.

Ο Χίροου έχει αλλάξει κατά πολύ τη ζωή μας. Έχει μεγάλη ευαισθησία και αντιλαμβάνεται οποιαδήποτε διαφορά στο σάκχαρο της Σάντι. Γι’ αυτό, μπορούμε να εμπιστευτούμε τη διαίσθησή του αντί να ελέγχουμε το σάκχαρο εμείς συνεχώς.

Και παρόλο που η Σάντι είναι δημοφιλής στο σχολείο, είναι πολύ ωραίο που έχει αυτό το ιδιαίτερο δέσιμο με τον Χίροου», αποκαλύπτει η Μισέλ.

«Η Σάντι τώρα βρίσκεται στο σχολείο ενώ ο Χίροου παραμένει στο σπίτι την περισσότερη ώρα. Με το που έρχεται στο σπίτι όμως, τρέχει να τον δει, τον αγκαλιάζει και τον φιλάει πριν καθίσει στον καναπέ για να δει τηλεόραση».

Και παρόλο που ο λόγος της Σάντι δεν είναι ιδιαίτερα κατανοητός, αναφέρει τον Χίροου όλη την ώρα και της λείπει ότι είναι μακριά του.

Η Μισέλ αναφέρει: « Ο Χίροου είναι απίστευτα ευγενικός και προσεκτικός με τη Σάντι και αντιλαμβάνεται στα σίγουρα ότι είναι το αφεντικό του. Εάν του πετάξει μία μπάλα για να την πιάσει, θα τη φέρει πίσω ήσυχα και θα την αφήσει στα πόδια της αντί να χοροπηδήσει πάνω κάτω, όπως κάνει με τους άλλους».

Η οικογένεια λαμβάνει υπόψη της τον Χίροου και τον συμπεριλαμβάνει σε όλες τις γιορτές. Κάποιες φορές τον μεταμφιέζουν κιόλας. Πέρυσι το Χάλοουιν, η Σάντι ντύθηκε Σταχτοπούτα και ο Χίροου Γκας. Φέτος ήταν η Ραπουνζέλ και ο Μάξιμος. Και καθώς η Μισέλ και ο Γκρεγκ προετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα, συμπεριλαμβάνουν και τον Χίροου σε κάθε πτυχή αυτής της εορταστικής περιόδου.

Η Μισέλ αναφέρει: «Ο Χίροου πάντα πηγαίνει να συναντήσει τον Αη Βασίλη με τη Σάντι. Είναι πολύ υπομονετικός και κάθεται να βγει φωτογραφία. Του δίνουμε τη δική του κάλτσα και κάποια υγιεινά κεράσματα.

Τώρα που η Σάντι είναι λίγο μεγαλύτερη, αρχίζει να καταλαβαίνει περισσότερα πράγματα για τα Χριστούγεννα. Πέρυσι το Δεκέμβριο μετακομίσαμε σε ένα καινούριο σπίτι και μόλις που προλάβαμε να στολίσουμε το δέντρο.

Όμως, τη φετινή χρονιά, θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα πιο εορταστικά. Και καθώς κάθομαι και παρατηρώ τη Σάντι και το Χίροου να ανοίγουν τα δώρα τους, νιώθω ευγνώμων που το σκυλί αυτό προστατεύει την κόρη μου».

Πώς να βρείτε ένα τέτοιο σκυλί;

Εάν υποφέρετε από κάποια απειλητική για τη ζωή σας ασθένεια, όπως ο διαβήτης, μπορείτε να πάρετε ένα τέτοιο σκυλί σαν ιατρικό βοηθό. Τα περισσότερα από αυτά είναι εκπαιδευμένα στο διαβήτη, όμως κάποια είναι εκπαιδευμένα και για άλλες ασθένειες, όπως για την επιληψία, τη νόσο του Addison  και κάποιες αλλεργίες. Μπορείτε να δείτε την παρακάτω σελίδα: Medicaldetectiondogs.org.uk. 

Επιμέλεια κειμένου :Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή: newsitamea.gr