Πέντε χρόνια μετά το θάνατο του Robert Ethan Saylor, ενός 26χρονου με σύνδρομο Down, η οικογένειά του δικαιώνεται από τα δικαστήρια της Πολιτείας του Μέριλαντ με αποζημίωση ύψους 1,9 εκατ. δολαρίων. 

 Ήταν Ιανουάριος του 2013, όταν ο Robert μαζί με τον άνθρωπο που τον φρόντιζε πήγαν σ’ ένα εμπορικό κέντρο για να δουν μια ταινία. Μετά το τέλος της, ο Robert μπήκε κρυφά στην αίθουσα για να ξαναδεί την ταινία, χωρίς να πληρώσει εισιτήριο. Στη διένεξη που ακολούθησε με την ασφάλεια του χώρου -τρεις εκτός υπηρεσίας αστυνομικούς του τοπικού σερίφη, οι οποίοι προσπάθησαν με τη βία να τον απομακρύνουν- ο Robert έπεσε και υπέστη κάταγμα στο λάρυγγα, με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασφυξία.

Μετά από έναν μακρύ δικαστικό αγώνα, όπου το δικαστήριο απέφευγε να ασκήσει ποινικές διώξεις στους υπευθύνους, αποφασίστηκε να δοθεί αποζημίωση 1,9 εκατ. δολαρίων στους γονείς του Robert.                                           

Οι γονείς του υποδέχτηκαν την απόφαση με ανάμικτα συναισθήματα και δήλωσαν ανακουφισμένοι που η περιπέτειά τους τελείωσε και ο γιος τους δικαιώθηκε έστω και μ’ αυτό τον τρόπο.                                                               

Μετά το θάνατο του Robert, η Πολιτεία του Μέριλαντ άλλαξε τον τρόπο εκπαίδευσης των αστυνομικών, οι οποίοι πλέον διδάσκονται πώς να αλληλεπιδρούν με άτομα με διανοητικές και αναπτυξιακές αναπηρίες. Παράλληλα δημιουργήθηκε στη μνήμη του Robert ένα πρόγραμμα που διδάσκει άτομα με αναπηρίες, προκειμένου να υπηρετήσουν οι ίδιοι ως εκπαιδευτές στην κατάρτιση επιβολής του νόμου.

Απόδοση Σταυρούλα Κασιδάκη

washingtonpost.com