Αρκετοί γονείς τα "κρύβουν"... άλλοι έχουν την τόλμη να δημοσιοποιήσουν τη διαφορετικότητά τους

 H ψυχοθεραπεύτρια-φωτογράφος, Sian Davey, προσπάθησε μέσα από φωτογραφίες να μιλήσει για τη ζωή της κόρης της που πάσχει από το Σύνδρομο Down και κέρδισε το LensCulture Emerging Talent Awards 2014.

Την στιγμή που υπάρχουν αρκετοί γονείς που έχουν αποφασίσει να «κρύβουν» τα παιδιά τους που πάσχουν από Σύνδρομο Down, κάποιοι άλλοι έχουν την τόλμη να δημοσιοποιήσουν (με διάφορους τρόπους) τη διαφορετικότητά τους για να αποδείξουν ότι και αυτά είναι άνθρωποι. Οι γονείς που ζουν την κατάσταση από κοντά, ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους, γιατί στον καθημερινότητά μας δεν υπάρχουν πολλές εικόνες με ανθρώπους που έχουν Σύνδρομο Down, ο κόσμος δεν τους έχει συνηθίσει και η άγνοια ολοένα και μεγαλώνει.

Καιρό πριν είχαμε παρακολουθήσει με ιδιαίτερη χαρά την περίπτωση της μικρής Natty Goleniowska η οποία επιλέχθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους αισιόδοξους υποψηφίους για να γίνει το κεντρικό πρόσωπο μιας εταιρείας παιδικών ρούχων. «Ένα χαμόγελο αρκούσε για να μας πείσει ότι πήραμε τη σωστή απόφαση» είχαν δηλώσει τότε οι υπεύθυνοι του κάστινγκ. Στην ίδια λογική κινείται και η περίπτωση του Seb White ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως ένα από τα κεντρικά πρόσωπα σε διαφημιστική καμπάνια της γνωστής εταιρείας ενδυμάτων Marks & Spencer.

Μία ακόμη πρωτοβουλία μας έρχεται και πάλι από το εξωτερικό, και συγκεκριμένα από την ψυχοθεραπεύτρια και φωτογράφο Sian Davey η οποία έχει και αυτή ένα κοριτσάκι τριών χρόνων με Σύνδρομο Down. H Sian επέλεξε μέσα από μία εξαιρετική σειρά φωτογραφιών να διηγηθεί τη σχέση της με την κόρη της με σκοπό να ενημερώσει τον κόσμο για τη νόσο αυτή και για να δείξει ότι «η κόρη μου η Αλίκη δεν διαφέρει από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Νιώθει ό,τι νιώθουμε όλοι μας». Παρατηρεί με μεγάλη λύπη ότι η ίδια η κοινωνία μας δεν το αναγνωρίζει αυτό με αποτέλεσμα να δίνεται ελάχιστη ή καμία αξία σε τέτοια άτομα.

Η σειρά φωτογραφιών που φέρει τον τίτλο «Looking for Alice»  πρόκειται για μία ρεαλιστική απεικόνιση της οικογενειακής ζωής με όλες τις εντάσεις, τις χαρές, τα σκαμπανεβάσματα που υπάρχουν σε μία οικογένεια. Στόχος είναι να επισημάνει ότι όπως όλοι μας έτσι και τα παιδιά με Σύνδρομο Down είναι άνθρωποι που νιώθουν και που ζητούν ίσες ευκαιρίες στην κοινωνία.

Όπως για τους περισσότερους γονείς, έτσι και για την Sian, όταν γεννήθηκε η Αλίκη και διαγνώστηκε το Σύνδρομο, σοκαρίστηκε. «Δεν ήταν αυτό που περίμενα» εξηγεί στην προσωπική της σελίδα στο διαδίκτυο. Χρειάστηκε αρκετή δουλειά με τον εαυτό της και αρκετή εσωτερική αναζήτηση προκειμένου να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις της κοινωνίας, να σταθεί απέναντι από την κόρη της και να την αγαπήσει αληθινά, για αυτό που είναι. Το φωτογραφικό αυτό πρότζεκτ που κέρδισε το LensCulture Emerging Talent Awards 2014, είναι αφιερωμένο, φυσικά στην Αλίκη, με στόχο ένα καλύτερο αύριο.

Μεταξύ άλλων, η Sian Davey, πρόκειται να εμφανιστεί στο ντοκιμαντέρ ενός πολύ γνωστού σκηνοθέτη, το οποίο θα έχει ως θέμα τα παιδιά με Σύνδρομο Down.

Μεγαλώνοντας ένα παιδί με το ιδιαίτερο Σύνδρομο, σίγουρα, δεν είναι εύκολο. Απαιτεί “υπομονή” και ψυχική αντοχή. Η αγάπη ωστόσο, μπορεί να αναδείξει τον κρυμμένο κόσμο αυτών των παιδιών και να τα μετατρέψει σε κάτι, πράγματι, ξεχωριστό.

Πηγή: newsitamea.gr | eleftheriaonline.gr