Οι Φόβοι, οι ανασφάλειες και τα σχόλια που δέχτηκε από άλλους γονείς, δασκάλους και φίλους για την Κόρη της με Σύνδρομο Down

Όταν γεννήθηκε η Μπεθ, η μητέρα της, η Χένι Μπόμοντ, δεν μπορούσε με τίποτα να αποδεχθεί το γεγονός ότι η κόρη της είχε το σύνδρομο Down.

«Ένιωσα ότι η ζωή μου είχε τελειώσει», είπε η Μπόμοντ. «Θυμάμαι που σκεφτόμουνα ότι τα πάντα, τα γενέθλια, τα Χριστούγεννα και οι οικογενειακές μας διακοπές θα καταστρέφονταν όλα από την παρουσία της Μπεθ. Το σύνδρομο Down κατά κάποιο τρόπο θα μόλυνε τα πάντα».

Η Μπόμοντ γνωρίζει τώρα πως κάτι τέτοιο δεν αληθεύει. Γι’ αυτό και επιθυμεί να βοηθήσει τους νέους γονείς που ακόμη πασχίζουν να καταπολεμήσουν τα αισθήματα ενοχής που τους διακατέχουν.

Και η Λονδρέζα μαμά έγραψε και εικονογράφησε το βιβλίο που θα επιθυμούσε να είχε διαβάσει όταν γεννήθηκε η Μπεθ. «Ένιωθα πως δεν υπήρχε κάτι που να περιγράφει την εμπειρία μου. Πιστεύω ότι έχω γράψει το βιβλίο που θα επιθυμούσα να είχα διαβάσει όταν ήταν μικρή η κόρη μου, κάτι που θα περιέγραφε τη δυσκολία μου να την αγαπήσω, χωρίς να αισθάνομαι ενοχές», ανέφερε η Μπόμοντ.

Το γραφικό διήγημα της Μπόμοντ «Τρύπα στην καρδιά», ξεκινάει με τη συγγραφέα να ανακαλύπτει, αμέσως σχεδόν μετά τη γέννηση της κόρης της,  πως η Μπεθ έχει το σύνδρομο Down  και μία τρύπα στην καρδιά που της απειλεί τη ζωή. Οι εικονογραφήσεις της υπογραμμίζουν τους φόβους της, τις ανασφάλειές της και τα σχόλια που δέχτηκε από άλλους γονείς, δασκάλους και φίλους σχετικά την κατάσταση της Μπεθ, σχόλια που την πλήγωσαν και φανέρωσαν την έλλειψη παιδείας που υπήρχε. «Το θεώρησα σχεδόν απίθανο να την αγαπήσω όταν ήταν μωρό. Τώρα, εκ των υστέρων, πιστεύω ότι αυτό οφειλόταν εν μέρει στην αναπηρία της. Μεγάλο ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι ένιωθα τρόμο στη σκέψη της απώλειάς της, καθώς κάτι τέτοιο θα μου προξενούσε πόνο», είπε η Μπόμοντ. «Θυμάμαι που τρομοκρατήθηκα όταν ο γιατρός μας είπε ότι μπορούμε να παρηγορηθούμε στη σκέψη ότι η Μπεθ μάλλον θα πεθάνει πριν από μας».

Η Μπόμοντ καταγράφει αυτά τα τραγικά σχόλια στο βιβλίο της καθώς θέλει να καταδικάσει όλη αυτήν την προκατάληψη που δέχτηκε η Μπεθ. «Ο στόχος μου ήταν να φανερώσω το πώς σκεφτόμαστε όλοι μας, σε κάποιον βαθμό, σχετικά με την αναπηρία» ανέφερε.

Η συγγραφή αυτού του βιβλίου βοήθησε συναισθηματικά τη Μπόμοντ, η οποία ήταν συντετριμμένη από τη διάγνωση της κόρης της και τη φροντίδα που χρειαζόταν για να τη μεγαλώσει, να μπορέσει να διαχειριστεί συναισθηματικά τα χρόνια που θα ακολουθούσαν. Η εικονογράφηση αποδείχθηκε θεραπευτική για τη Μπόμοντ, η οποία ελπίζει να βοηθήσει και άλλους γονείς που περνούν το ίδιο. «Θα ήθελα, μέσω του βιβλίου μου, να βοηθήσω τους άλλους γονείς που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση αλλά και να διευκρινίσω κάποια πράγματα σε άλλους, όχι μόνο σχετικά με το σύνδρομο Down αλλά και με το τι σημαίνει να είσαι γονιός. Κατά κάποιο τρόπο, ζωγραφίζοντας την κόρη μου για το βιβλίο αυτό απέκτησα μία δεύτερη ευκαιρία για να την αγαπήσω και να τη θαυμάσω όπως της αξίζει, κάτι που νιώθω πως της έλειψε ως μωρό», ανέφερε.

Η Μπεθ, που τώρα είναι 15 ετών, έχει διαβάσει το τελευταίο μέρος του βιβλίου, το οποίο έχει εικονογραφηθεί ειδικά γι’ αυτήν. Σύμφωνα με τη μητέρα της, της αρέσει το βιβλίο όπως και η προσοχή που λαμβάνει τόσο αυτό όσο και η ίδια. Μία ημέρα έπειτα από την παρουσίασή του βιβλίου στο Daily Mail και στην Guardian, η Μπεθ απέκρυψε την ταυτότητά της φορώντας σκούρα γυαλιά ηλίου, καθώς τώρα θα ήταν «πασίγνωστη».

Παρόλο που η Μπεθ δεν είναι η κόρη που θα επιθυμούσε να είχε κρατήσει στην αγκαλιά της η Μπόμοντ στις 25 Μαρτίου 2001, συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά τη μητέρα της.

«Στην παρουσίαση του βιβλίου μου υπέγραψε όλα τα αντίτυπα, προτού τα παραλάβω και, προς μεγάλη μου έκπληξη, ρώτησε αν μπορούσε να μιλήσει δημόσια», ανέφερε η Μπόμοντ. «Είναι αρκετά ντροπαλή και δεν περίμενα κάτι τέτοιο. Στάθηκε όρθια πάνω σε μια καρέκλα, στο κέντρο της αίθουσας, μπροστά σε 200 άτομα, διέκρινε σημαντικές προσωπικότητες, τους ευχαρίστησε που παρευρέθηκαν και τους ανακοίνωσε σε ποιο μπαρ θα πηγαίναμε όλοι μαζί μετά».

Επιμέλεια κειμένου: Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή: newsitamea.gr