Ένας νεαρός ήρωας με σύνδρομο Down έγινε επίτιμος πυροσβέστης αφού έσωσε τη μητέρα και τον αδελφό του από το σπίτι τους που καιγόταν.

 Ο γενναίος Lee McGinley (25 ετών) έτρεξε από το δωμάτιό του, καθώς η φωτιά ξέσπασε για να βοηθήσει τη μητέρα του Anne-Marie και τον αδελφό του Sean να σωθούν.  

Το πλήρωμα που έτρεξε από τον κοντινό Πυροσβεστικό Σταθμό της Κοινότητας Calton στη Γλασκώβη θεώρησε ότι ο Lee έσωσε ζωές εκείνο το βράδυ. Και του έκαναν υποδοχή ήρωα στο σταθμό για να τον ευχαριστήσουν για τη γρήγορη σκέψη και το θάρρος του.

Ο αρχηγός του πληρώματος Jim Cavanagh, είπε: "Ηταν μια σοβαρή πυρκαγιά που θα μπορούσε πιθανώς να καταλήξει σε τραγωδία αν ο Lee δεν είχε δράσει αμέσως. Εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και το σπίτι επλήγη σοβαρά από την έντονη θερμότητα, τις φλόγες και τον πυκνό τοξικό καπνό. Με το να βγάλει τον αδελφό του αμέσως έξω, ο Lee αναμφίβολα βοήθησε στο να αποφευχθεί ένας πολύ σοβαρός τραυματισμός ή ακόμα και απώλεια ζωής. Ήταν πυροσβέστης εκείνο το βράδυ -και είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι είναι μέλος της ομάδας του Calton".  

Τα αγόρια του Calton κάλεσαν τον Lee και τον ανιψιό του Ben (9) στο σταθμό ως ανταμοιβή. O Lee εντάχθηκε στο πλήρωμα σε κάποιες ασκήσεις κατάρτισης και o ίδιος παρουσιάστηκε με ένα πιστοποιητικό για το κατόρθωμά του και με το δικό του πυροσβεστικό κράνος. Πήρε επίσης μια υπογεγραμμένη ταινία με ένα μήνυμα από τον αρχηγό Ronny Deila και ένα κουπόνι για να αντικαταστήσει τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που έχασε στη φωτιά. Ο ίδιος είπε στους πυροσβέστες: "Ευχαριστώ για όλα όσα κάνατε. Ήμουν πυροσβέστης εκείνο το βράδυ -τώρα είμαι ένας από το πλήρωμά σας. Είναι υπέροχο".                                                      

Ο Lee και η Anne-Marie ελέγχθηκαν από παραϊατρικό προσωπικό κατά τη διάρκεια του συμβάντος και δεν χρειάστηκε να πάνε στο νοσοκομείο. Ο Sean νοσηλεύτηκε στο Βασιλικό Νοσοκομείο της Γλασκώβης με ελαφρά εγκαύματα και για εισπνοή καπνού.

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, άφησε το σπίτι της οικογένειας με σοβαρές ζημιές και γι’ αυτό έπρεπε να φιλοξενηθεί σε άλλο, ενώ το δικό τους επισκευαζόταν.

Πηγή: dailyrecord.co.uk

Απόδοση: Σταυρούλα Κασιδάκη