Δεκαοκτώ μήνες πριν η Josie Webster αποκλειόταν από την επίσημη γιορτή του σχολείου της, στην οποία δεν προσκλήθηκε.

 

Τώρα τα έργα τέχνης της 18χρονης κοπέλας από το Σίδνεϊ εκτίθενται σε γκαλερί σε όλο τον κόσμο.

Η Josie, η οποία έχει σύνδρομο Down, είναι η μοναδική Αυστραλή καλλιτέχνιδα  που επελέγη ώστε έργα της να πωλούνται μέσω της διεθνούς ιστοσελίδας Heart & Sold, για καλλιτέχνες με αναπηρίες. Τον περασμένο μήνα, οι ελαιογραφίες της εκτέθηκαν στο Λονδίνο, μαζί με τα έργα 26 άλλων καλλιτεχνών, ενώ παρουσιάζονται αυτές τις μέρες και στη Νέα Υόρκη.

Η ιστορία της Josie έγινε viral το Δεκέμβριο του 2013, όταν η ίδια και άλλοι τρεις συμμαθητές της με ειδικές ανάγκες δεν προσκλήθηκαν σε έναν χορό που οργανώθηκε ιδιωτικά από γονείς του Γυμνασίου Engadine, νότια του Σίδνεϊ. Εξοργισμένη η Julie Barrett Webster, μητέρα της Josie, δημοσίευσε ένα βίντεο… “εκδίκησης” εκθειάζοντας την κόρη της και την αγάπη της για τη μουσική και το χορό. Αλλά τώρα λέει ότι είναι ευγνώμων γι’ αυτή την ταπεινωτική συμπεριφορά απέναντι στην κόρη της επειδή την έκανε να πάρει την Josie από το σχολείο και να την γράψει σ’ ένα κολέγιο, όπου ανακάλυψαν το ταλέντο της για την ζωγραφική. «Είμαι ευγνώμων που συνέβη αυτό το πράγμα, επειδή ποτέ δεν θα το μαθαίναμε. Τα πάντα συμβαίνουν για κάποιο λόγο και κοιτάξτε πού βρισκόμαστε 18 μήνες μετά. Έχει γίνει πολύ καλύτερη από τότε που έφυγε από εκεί και αυτό είναι πραγματικά θετικό όταν τώρα κοιτάζω πίσω» λέει. Και εξηγεί ότι δίσταζε να γράψει την κόρη της σε μια τάξη ζωγραφικής και σχεδίου γιατί ποτέ πριν δεν είχε δείξει ότι είχε ταλέντο στη ζωγραφική.

Κι ενώ η Josie συνεχίζει να ζωγραφίζει λεπτές ανθρώπινες φιγούρες, έχει αρχίσει να επιδεικνύει μια αξιοσημείωτη κλίση για τα τοπία. «Φαίνεται ότι κατά κάποιο τρόπο έχει μια διαφορετική οπτική, όταν αντιγράφει διάφορα τοπία. Την πρώτη εβδομάδα που πήγε σ’ αυτή την τάξη, ο δάσκαλος έδωσε σε όλους μια φωτογραφία από ένα τοπίο για να το αντιγράψουν και έκανε μία εξαιρετική ζωγραφιά με μολύβι και ο δάσκαλος απλά με κοίταξε και είπε: “Γνωρίζατε ότι μπορούσε να ζωγραφίσει;”. Δεν είχα ιδέα» λέει η μητέρα της.

Η Josie πουλάει τώρα στη σελίδα της στο Facebook γκραβούρες και πίνακες ζωγραφικής που φτιάχνει για τους πελάτες της. Ενώ το όνειρό της να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης -που θα συμπεριλαμβάνει και 4 δικές της ελαιογραφίες- στην Πέμπτη Λεωφόρο, γίνεται πραγματικότητα μετά από μια μεγάλη δωρεά από έναν ανώνυμο Αυστραλό ομογενή που ζει στη Σιγκαπούρη. Η Josie προσπαθούσε να συγκεντρώσει χρήματα μέσω του σάιτ χρηματοδότησης από το πλήθος GoFundMe, έτσι ώστε να καταφέρει να μεταβεί στη Νέα Υόρκη. Μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή που η ιστορία της ανέβηκε στο ninemsn παρουσιάζοντας την ίδια και τα έργα της, έλαβε μια δωρεά ύψους 3.550 δολαρίων, κάτι που την έφτασε στο στόχο των 5.000 δολαρίων.

«Ήταν πολύ εντυπωσιακό και έπρεπε να κοιτάξω δύο φορές στην οθόνη. Απλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που είναι τόσο γενναιόδωροι και που δεν τους ξέρεις καν» λέει η μητέρα της.

Η δωρεά ήρθε μαζί με ένα προσωπικό μήνυμα, αλλά ο γενναιόδωρος Αυστραλός που ζει στη Σιγκαπούρη ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. Την επόμενη μέρα η σελίδα της Josie στο GoFundMe έλαβε ακόμα μία μεγάλη δωρεά 1.000 δολαρίων, ανεβάζοντας το τρέχον σύνολο στα 6.400 δολάρια. «Είμαστε ευγνώμονες και θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που έκαναν δωρεές. Νομίζω ότι θα είναι φανταστικό για εκείνη να συναντήσει όλους τους άλλους καλλιτέχνες με σύνδρομο Down από όλο τον κόσμο Ετοιμαζόμαστε για τη Νέα Υόρκη και ανυπομονούμε να βρεθούμε εκεί» σημείωνε η κ. Barrett Webster προτού αναχωρήσει με την Josie για τις ΗΠΑ. 

Απόδοση: Σταυρούλα Κασιδάκη

Πηγή: minisites.ninemsn.com.au