Η ομάδα αμερικανικού ποδοσφαίρου North Century Bills που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα νέων του Νοτιοανατολικού Αϊντάχο έχει αναμφισβήτητα την πιο μοναδική και όμορφη μασκότ στην πόλη Pocatello του Αϊντάχο των ΗΠΑ.

 

Ο 7χρονος Cobee Scott δεν έχει μόνο σύνδρομο Down, αλλά και μια ομάδα 23 ποδοσφαιριστών που δεν θα μπει στο γήπεδο για να αγωνιστεί χωρίς αυτόν.

«Είναι πολύ συγκινητικό για όλους μας να βλέπουμε κάτι τέτοιο. Όλοι τον αποκαλούν Cobee the Bill», λέει ο προπονητής Trent Sutton, ο οποίος προπονεί τη συγκεκριμένη ομάδα από το 2013.

Το σύνδρομο Down είναι μια εκ γενετής διαταραχή που προκαλείται από μια χρωμοσωμική ανωμαλία. Για το υπόλοιπο της ζωής του ο Cobee θα έχει να αντιμετωπίσει τη διανοητική ανεπάρκεια, προβλήματα υγείας και φυσικές ανωμαλίες, συμπεριλαμβανομένων του μικρού αναστήματος και του επίπεδου προφίλ προσώπου. Ωστόσο, οι φυσικοί περιορισμοί του δεν τον σταματούν από το να αποτελεί έμπνευση μέσα και έξω από το γήπεδο. Για σχεδόν τρία χρόνια, ο Cobee είναι το γούρι των Bill’s, ενώ τους ακολουθεί πιστά τόσο στη νίκη όσο και στην ήττα.

Ο Cobee ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τους Bill’s το 2013, όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του Colten άρχισε να παίζει στην ομάδα. Ο Cobee ήταν τότε 5 χρονών.

«Χωρίς να είναι σε θέση να τον σταματήσει κανείς, ο Cobee βρήκε τον τρόπο κατά τη διάρκεια των προπονήσεων της ομάδας, να κάνει επιθέσεις, προβολές, push-ups και διάφορα άλλα. Όλα τα αγόρια εντυπωσιάστηκαν και όλοι άρχισαν να του κάνουν high-fives και να του ρίχνουν την μπάλα. Η αγάπη τους εξαπλώθηκε σαν τη φωτιά» λέει η μητέρα του Jennie Scott.

Ήδη από το δεύτερο παιχνίδι έκαναν τον Cobee μασκότ της ομάδας τους και τον ονόμασαν Cobee the Bill. Σύντομα, το μικρό αγόρι είχε τη δική του φανέλα για να ταιριάζει με την υπόλοιπη ομάδα, ενώ ο προπονητής του έδωσε αυτοκόλλητα για το κράνος του. Φέτος, ο Cobee πήρε μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά τις φανέλες και τα μαξιλάρια του.

Η πρώτη χρυσή στιγμή του Scott ήρθε κατά τη διάρκεια εκείνης της πρώτης σεζόν. Εκείνη τη χρονιά οι Bills κέρδιζαν κάθε παιχνίδι τουλάχιστον με 30 πόντους διαφορά -όλα εκτός από ένα. «Το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν πολύ δύσκολο και από το ημίχρονο ήταν εμφανές ότι υπήρχε πιθανότητα να μην κερδίσουμε…» θυμάται ο Scott για εκείνο το παιχνίδι. Αλλά αντί η ομάδα να το βάλει κάτω και να ανησυχήσει που ο “τίτλος του αήττητου” βρισκόταν σε κίνδυνο, ο Cobee ήταν εκεί για να την οδηγήσει πίσω στο γήπεδο. Ο προπονητής θυμάται ότι όλοι φώναζαν το όνομα του Cobee, καθώς ετοιμάζονταν να ξαναμπούν στον αγωνιστικό χώρο. Τα αγόρια αυτά ήταν οι πραγματικοί πρωταθλητές εκείνη την ημέρα και ο Scott οδήγησε την ομάδα στη νίκη με κάθε ευκαιρία που πήρε.

Και μολονότι ο Cobee συνεχίζει να έρχεται αντιμέτωπος με πολλούς αγώνες, η αποδοχή δεν είναι ένας από αυτούς, για να του δημιουργεί δυσκολίες. «Πέρασα από το σχολείο κάποιες φορές και, χωρίς να το ξέρουν ότι ήμουν εκεί, έβλεπα αγόρια από την ομάδα να με σταματούν στις αίθουσες και να με αγκαλιάζουν», λέει. Στο τελευταίο παιχνίδι ήταν ο MVP -ή τουλάχιστον έτσι ένιωθε...

«Λέω στα παιδιά κάθε χρόνο ότι οι περισσότεροι από εσάς δεν θα συνεχίσετε για να παίξετε στην NFL (National Football League)  ή ακόμη και στο κολέγιο. Αλλά όλοι μέσα σ’ αυτό το ρόστερ θα γίνετε σύζυγοι, πατέρες και μέλη μιας κοινότητας. Σ’ αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά και σ’ αυτό ακριβώς ο Cobee μας βοήθησε με τον καλύτερο τρόπο» σημειώνει ο Sutton.

Απόδοση: Σταυρούλα Κασιδάκη

Πηγή: idahostatejournal.com