Ένα παιδί με σύνδρομο Down μας λέει πολλά με λίγα λόγια

Είναι ελάχιστες οι φορές που κάποιος λέει τόσα πολλά μιλώντας τόσο λίγο. Τι να πει κανείς για τον Γιάννο και την υπέροχη οικογένεια του… Μια οικογένεια γεμάτη χαμόγελα με πολλά παιδιά που χαίρονται τη ζωή στο όμορφο χωριό της Σωτήρας. 

Στα 26 του χρόνια ο Γιάννος είναι το τρίτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας και του έλαχε να γεννηθεί με σύνδρομο Down.  «Είμαστε περήφανοι για τον Γιάννο» μας λέει η αδερφή του και εξηγεί πως νιώθουν ευλογημένοι που τον έχουν στην οικογένειά τους αφού το μόνο που ζητά είναι αγάπη και τους την επιστρέφει υπερδιπλάσια.

Δύσκολα βρίσκεις ένα τόσο κοινωνικοποιημένο παιδί με σύνδρομο Down. Ο Γιάννος είναι μέσα σε όλα. Βλέπει ποδόσφαιρό και θαυμάζει τον Κωνσταντίνο Λαίφη, ακούει μουσική και θέλει να παντρευτεί την Έλενα Παπαρίζου, χορεύει σαν επαγγελματίας χορευτής και ξέρει απ´ έξω ένα σωρό τραγούδια που ακούει με τις ώρες καθημερινά.

Ένα παιδί που μας μίλησε λίγο αλλά με το τραγούδι και τον χορό του μας εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια πως η ζωή είναι μικρά πράγματα, καθημερινά, πως όλα γίνονται φτάνει να υπάρχει θέληση, πως τίποτα και κανένα σύνδρομο Down δεν μπορούν να  του στερήσουν το χαμόγελο και την αγάπη για τη ζωή.

Ο Γιάννος μαζί με άλλα παιδιά που κατάγονται από την Ελεύθερη Αμμόχωστο και που αντιμετωπίζουν προβλήματα νοητικής στέρησης φοιτούν καθημερινά στο κέντρο «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» που λειτουργεί στο Λιοπέτρι.

Στα παιδιά παρέχεται ημερήσια φροντίδα και εκπαίδευση κι όμως μας είπαν οι γονείς του εκεί επιτελείται ένα αξιομνημόνευτο έργο.

Το κέντρο επιχορηγείται από το κράτος κατά 40% και 10% από τροφεία. Το υπόλοιπο 50% καλύπτεται από την πώληση των προϊόντων που κατασκευάζουν τα παιδιά και από τα μηνιαία δίδακτρα που πληρώνουν οι γονείς.

Πηγή: reporter.com.cy